Økonomien blomstrer på Hawaii

Hawaii er en stat i USA, og et feriested mange nordmenn har som favoritt. Hawaii består av over 100 øyer og atoller, men kun noen få av dem fungerer som feriesteder. De mest besøkte er Hawaii (også kalt Big Island), Maui, Oahu, Lanai, Molokai og Kauai. Øyene er ganske forskjellige, og kan by på forskjellige ting, noe som gjør det til en god ide å inkludere øyhopping i ferien.

Hawaii har ikke kun vakker natur – de har også et lykkelig og gjestfritt folkeslag. Staten topper faktisk “wellbeing”-kåringen som gjøre hvert år av Gallup-Healthways State Weelbeing Report. Kåringen tar for seg blant annet motivasjon, sosial situasjon, økonomi, lokalsamfunn og helse.

Inntekter på øyene

En av tingene som kan være med på å gjøre Hawaii til en av de lykkeligste stedene for amerikanerne å bo, er økonomien. Hawaiis økonomi har nemlig blomstret opp i de seneste årene, noe som gjør livet lettere, gir mindre bekymringer, og skaper muligheter til å gjøre ting som gjør mennesker lykkelige. Hawaii hadde i 2016 en bruttoinntekt på 80 billioner dollar.

Serviceindustrien på Hawaiis øyer er en stor bidragsyter til statens økonomi. Dette inkluderer hoteller, private helsetjenester, finans og eiendomsmegling. Fellesskap- og personlige tjenester er rangert helt øverst i Hawaiis serviceindustri, etterfulgt av offentlige tjenester og finans. Omtrent 90 % av Hawaiis bruttoprodukt kommer fra tjenestebransjen.

Turisme, som er en del av serviceindustrien til Hawaii, er åpenbart en stor del av statens økonomi, og tar faktisk den største delen av kaken. Over 10 billioner dollar i året får Hawaii inn gjennom turisme. Turistene kommer fra hele verden for å oppleve Hawaiis vulkanske øyer, spennende natur, mange strender, deilige klima og gjestfrie befolkning. Waikiki Beach, som ligger på øya Oahu, er et av de største turistområdene, og også ett av de mest kjente landemerkene Hawaii har. 2014 var et rekordår for turisme, da over 8,2 millioner mennesker besøkte Hawaii. Dette er virkelig mange mennesker, spesielt med tanke på at det kun bor ca. 1,4 millioner mennesker fast på øyene. Hvis du er interessert i å oppleve Hawaii, tilbyr Benns mange fine reiser dit.

Noe annet som bidrar med en stor profitt til Hawaii er forsvaret. Flere deler av forsvaret, som hæren, marinen, sjøforsvaret, kystvakten og luftvåpenet, har baser på øyene. Fordi det er så mange militære personell som bor i staten, nesten 4 % av Hawaiis befolkning er ansatt i militæret, har regjeringen blant annet sin egen militæravis, golfkurs, og innkvarteringer for sine ansatte i forsvaret på øyene, noe som gir en god inntekt til staten.

Hawaii har ikke kun inntekter fra det som skjer på øyene – de har også gode inntekter fra eksport av produkter. Hawaii har et tropisk klima, og på grunn av det har de mulighet til å eksportere mange landbruksprodukter andre land ikke kan gro selv. Hawaiis hovedeksport av landbruks- og jordprodukter er sukkerrør, ananas, og spesialavlinger, som blomster, kaffe og macadamianøtter. Denne type eksport gir Hawaii en inntekt på ca. 2,9 billioner dollar, og skaper rundt 42 000 arbeidsplasser.

Noe annet som skaper inntekter til Hawaii gjennom eksport er produksjon. Det produseres hovedsakelig på øya Oahu, og det er blant annet klær og bomullsbaserte produkter som blir eksportert ut av øya. Det blir også bearbeidet mat på Hawaii, slik som raffinert sukker og ananas, og spesialiteter som juice, syltetøy og godteri, som blir eksportert, og er en signifikant del av Hawaiis økonomi.

Service, militær, og eksport er hovedinntektene til Hawaii, og har i de siste årene blomstret, da verden har fått øynene mer opp for den vakre staten, og hva den kan tilby. Gjennom en større inntekt kan Hawaiianerne leve bedre, og tilby bedre service og produksjon, noe som igjen vil skape en bedre økonomi. Dette vil forhåpentligvis føre til en god sirkel for Hawaii som gjør at økonomien og livskvaliteten vil blomstre videre i årene fremover også.